GÜNDEMHaber Girişi : 08 Eylül 2022 13:28

Üst üste koyduğu birden fazla anı arılı 7 kovanla 50 yerine 200 kilogram bal elde etti

Üst üste koyduğu birden fazla anı arılı 7 kovanla 50 yerine 200 kilogram bal elde etti

 

Erzurumbulten-Kars'ın Susuz ilçesi Doyumlu köyünde arıcılık yapan Yücel Üzeyir,  yan yana dizmek yerine üst ve alttan çift girişli 7 kovanı üst üste yerleştirerek, 50 yerine 200 kilograma kadar bal elde etti. Ardahan Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ise  "Arıcı arkadaşlar 6-7 kat kadar kovan attıkları gözleniyor. Bu katlarda ayrı ana arı kullanılıyor. Önceleri 2 kata kadar normaldi. Arı mevcudu çok az olanlar, bu katlı uygulamayı tercih ediyor. Birden fazla ana arı kullanılıyor. Ana arılar kullanıldığında daha çok yumurta atılıyor. Kovanlardaki işçi arı sayısı çoğalıyor. Doğal olarak bal üretiminde de artış yaşanıyor" diye konuştu.

 

Eski ismi Çamik olan Doyumlü köyünde Kafkas ırkı arılarla arıcılık yapah Yücel Üzeyir, bu sezon kovanları yan yana dizmek yerine 7 katlı olarak üst üste koydu. Üst ve alttan çift girişli 7 katlı kovanda ilk kez bal üretimi deneyen Üzeyir, hasat sonunda hedeflediğinden daha fazla ürün aldı. Bir kovanda yaklaşık 170 bin arı popülasyonuna ulaştığını belirten Üzeyir, ilk kez denedikleri yöntemle 200 kiloya yakın ürün bal elde ettiğini bildirdi. Kovanın içindeki bir çıtada 3 kilo civarında bal olduğunu ifade eden Üzeyir, "Kovanda 10 çıta yer alıyor. Kovanları üst üste dizdiğim zaman 7 katta çıta sayısı 70'e çıktı. Bu uygulamayla geçtiğimiz yıllarda 50 kilo ürün aldığım arıcılıktan bu yıl 200 kiloya yakın bal elde ettim" dedi. 

 

KAFKAS IRKI ARILAR

 

 Kovanlarında Kafkas ırkı arı kullandığı bilgisini veren Üzeyir, şunları söyledi:

 

 "Çamik balını bal yapan özelliği Kafkas ırkı arıların olmasıdır. Çünkü uzun dilleriyle derin bir şekilde çiçekten balı almaktalar. Kafkas arı ırkı dünyanın dört önemli ırkından biridir. Aynı zamanda da ağır kış koşullarına da oldukça dayanıklıdır. Soğuk iklim şartlarında nektarını alt tarafta biriktirir. Kafkas arıları da bu uzun hortumları sayesinde endemik bitkilerden rahatlıkla balı alabiliyorlar. Susuz İlçesi Doyumlu (Çamik) köyü yüksek rakımlı vadilerinde, yaylalarında gerçekleşen üretimde binbir çeşit endemik çiçekten toplanan bal üretimi yapılmakta. Birçok endemik çiçeğin karışımı olan Kars Çamik balı arıların topladıkları nektarın özlerinin petekler içinde biriktirmesi sonucunda muhteşem bir lezzete dönüşmekte. Özel ve organik üretilerek sofralara buluşmaya hazır hale gelen Çamik balı diğer ballar arasında daha seçkin bir hale gelmekte."

 

 

NORMALI 2 KATLI OLMASI

 

Son zamanlarda arıcıların 6-7 katlı kovan kullandıklarını belirten Ardahan Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu da "Arıcı arkadaşlar 6-7 kat kadar kovan attıkları gözleniyor. Bu katlarda ayrı ana arı kullanılıyor. Önceleri 2 kata kadar normaldi. Arı mevcudu çok az olanlar, bu katlı uygulamayı tercih ediyor. Birden fazla ana arı kullanılıyor. Ana arılar kullanıldığında daha çok yumurta atılıyor. Kovanlardaki işçi arı sayısı çoğalıyor. Doğal olarak bal üretiminde de artış yaşanıyor" diye konuştu.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.