Erzurumbulten-Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Erzurum'da şirket yöneticilerine kurumsallaşmanın önemini anlattı. Kurumsallaşmanın bir an evvel başlatılması gerektiğini ifade eden Saka, İçinden geçtiğimiz şartların zorluğu ve karmaşıklığı bu işe daha çabuk ve yoğun şekilde eğilmemizi gerektiriyor. Çünkü riskler çok daha büyük, etkileri daha büyük. Dalga boyları çok büyüdü. Geminin suyun üstünde kalmasını sağlamak çok daha efor gerektiriyor işletmeler için. Kurumsallıkla ilgili maceraya bir an önce başlamamız lazım. Ne kadar erken başarırsak o kadar güçlülüğümüzü artırırız" dedi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) ev sahipliğinde 'Neden Kurumsal Yönetim?' konulu program düzenlendi. Açılış konuşmaları sonrası toplantıya katılan şirket yöneticilerine kurumsallaşmanın önemini anlatan TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, dernek olarak adillik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine inşa edilen kurumsal yönetim anlayışının etki ettiği tüm alanlarda yol gösterici olma misyonuyla hareket ettiklerini söyledi. Bir sistemin ayakta kalabilmesi için 4 temel saç ayağına oturması gerektiğini anlatan Saka, şunları söyledi:
"Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik, sorumluluk ilkeleri eğer bir yönetim modelinde eksikse o yönetim modelinin kurumsallığı soru işareti olur. Uzun vadede sürdürülebilirlikte problem oluşturur. Bir an için bu 4 ilkeyi aile ilişkilerine adapte edelim. Bu 4 ilkenin var olmadığı bir aile yapısı sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilir mi? Ailede sorumluluk duyulmuyorsa, adil bir ilişki yönetimi yoksa sorumluluklar belli değilse, aile hesap vermezse ondan aile diye bahsetmek mümkün olur mu? O ailenin içinde huzursuzluk, rahatsızlık olur. Kopmaların yaşanması kaçınılmaz olur. Ailenin sürekliliği, aile yapısının sürekliliği soru işareti olur, sıkıntıya girer. Şirketleri de bir aile yapısı gibi düşünürsek, şirketlerin kurumsal yapılarının devam etmesi için bazı ilkeleri benimsemek, hayata geçirmek zorundayız. Şirketler ne elde eder? Şirketler hayatta kalır. Bugünden sonra daha kritik. Her dönemin kendine göre dinamikleri vardır. Gerçekleri farklıdır. Dünya hiç olmadığı kadar riskli ve değişik bir döneme girdi. Riskler karmaşık hale geldi. Dünyadaki dengelerin değiştiği sürece girdik. Türkiye'nin bundan etkilenmemesi mümkün değil. Türkiye önemli bir ülke, bulunduğu merkez önemli bir merkez. Etrafı çok sorunlu bir coğrafyada Türkiye. Bu değişikliklerden bir çok ülkeden fazla etkileniyor. Bunun üstüne bizim kendi olumlu ve olumsuz dinamiklerimizi de eklersek yönetmemiz gereken bilinmezlikler yumağı, bilinmezlikler kümesi var. Böyle bir ortamda, artık geçmişte belki işleri biraz daha düz gittiği, değişimin az olduğu dönemlerde işlerimizi daha alışabildiğimiz şekillerde yapmak mümkün oluyordu."
BİR DAKİKA BİLE KAYBETMEMEMİZ LAZIM
Kurumsallaşmaya bir an evvel başlanması gerektiğini ifade eden Saka, "Kurumsallaşmaya gerçekten başlamak için bir dakika bile kaybetmememiz lazım. İçinden geçtiğimiz şartların zorluğu ve karmaşıklığı bu işe daha çabuk ve yoğun şekilde eğilmemizi gerektiriyor. Çünkü riskler çok daha büyük, etkileri daha büyük. Dalga boyları çok büyüdü. Geminin suyun üstünde kalmasını sağlamak çok daha efor gerektiriyor işletmeler için. Kurumsallıkla ilgili maceraya bir an önce başlamamız lazım ne kadar erken başarırsak o kadar güçlülüğümüzü artırırız. Bu işin bazı temel noktaları var. 4 ilkeyle ilgili temel unsurlar var. İşletme boyutuna göre karmaşıklaşan tarafları var. O yüzden temelleri oturtmak lazım. Temel oturduktan sonra boyutu ve önceliklerine göre daha karmaşık aşamalara geçmek lazım. Her şeyi aynı anda yapamayız. Kurumsallaşma zaman alan bir iş. Orta ölçekli bir bir şirkette, firmada 2-3 senelik zamandan bahsediliyor, kurumsallaşmanın oturması, içselleştirilmesi, hayata geçirilmesi için. Belli bir büyüklüğün üzerindeki her şirkette kurumsallık meselesi ayrı bir planlamayla yapılmalı" diye konuştu.
KOBİLERDE GEREKSİNİM
Kurumsallaşmanın 50 kişi üzerindeki şirket ve firmalarda ihtiyaçtan öte gereksinim olduğunu ifade eden Saka, "Bizim KOBİ denilen yapıda daha çok 50 kişi üzerindeki yapılarda ihtiyaçtan öte gereksinim haline geliyor kurumsal yönetimin temel ilkeleri. O boyuta kadar olan işletmelerde de yapılması ve yapılmaması gerekenler var. Daha önceki toplantılarda 'bakkallar için ya da tek kişi çalışan işyerleri için de gerekli mi?' diye sorular geliyordu. Oralarda bile sistem olarak raporlama ve kontrol olarak yapılması gereken çok şey vardır. Nakit yönetimini beceremediği icinr batan çok esnaf vardır. O yüzden tek kişilik işletmede bile bu anlamda yapılabilecekler vardır" dedi.
YÜCELİK; “KURUMSAL DÖNÜŞÜM İÇİN KURUMSAL HAFIZA OLUŞTURMALIM
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de ekonomisi güçlü, toplum yapısı sağlam, dünyaya öncülük eden ülkelerin vasıflarının başında topyekün kalitenin geldiğini belirtti. Yücelik, konuşmasında şunları ifade etti: “Günümüz şartlarında rekabetteki üstünlüğünü koruyarak, paydaşları için değer oluşturmak isteyen işletmelerin iyi bir kurumsal yönetim kültürüne ve uygulamalarına sahip olması gerekir. Son yıllarda özellikle kurumsal şirketlerin ortaya koyduğu ilkeler; iş mükemmelliği, insana yatırım, sürdürülebilirlik, karlı büyüme, inovasyon, dijitalizasyon ve nakit yönetimi başlıklarındaki stratejileri ve diğer karar alma süreçleri yönetim kurullarının performanslarını değerlendirmemiz açısından önemli göstergelerdir.Kurumsal dönüşüm ilkesi veya felsefesi, her şirketin olmazsa olmaz kağıda döktüğü ama bir türlü benimseyemediği ya da uygulayamadığı bir husustur. Kurumsal dönüşüm her şeyden önce kurumsal hafıza oluşturabilmekten geçer. Kurumsal yönetime önem veren işletmelerin yönetim kurullarının da kendilerinden beklenen görevleri yerine getirebilmek için uygun şekilde yapılandırılması ve işler durumda bulundurulması çok önemlidir. İyi bir kurumsal yönetim için yönetim kurullarının rolü ne kadar büyük ise yönetim kurulu yapısı ile kurumsal yönetim arasındaki ilişki de o derece önemlidir. Bizler yönetim kurulları üyeleri olarak her konuyu en iyi şekilde bilemeyebiliriz ama en iyi bilen profesyonelleri bulup şirketin icrasını sağlamakla yükümlüyüz."