ERZURUM Haber Girişi : 04 Eylül 2022 17:17

Rahvan atlar tozu dumana kattı; yarışlar heyecanla izlendi

Rahvan atlar tozu dumana kattı; yarışlar heyecanla izlendi

 

 

 Erzurum'da bu yıl ikincisi düzenlenen, 'Geleneksel Rahvan Atları Koşusu'nda, tozu dumana katan atların yarışını, erkekler kadar kadınlar da büyük bir ilgiyle izledi.

 

 Merkez Yakutiye Belediyesi'nin kırsal Umudum Mahallesi'nde yaptırdığı Rahvan At Koşu Tesisleri, bir şampiyonluğa daha ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin dört bir tarafından yaklaşık 500 atın koştuğu şampiyonayı Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Fevzi Polat, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar Palandöken Belediye Başkanı Muhammed Sunar, AK Parti İ Başkanı Mehmet Emin Öz, Emniyet Müdürü Levent Tuncer ve çok sayıda davetli izledi. Yarışmalara geçen yıl olduğu gibi bu yılda erkekler kadar kadınlar da ilgiyle izledi.

 

 Geçen yıl olduğu gibi bu yılda, çekişmeli anların yaşandığı geleneksel rahvan at yarışlarında, atların tozu dumana kattığı koşu yoğun ilgi gördü. Erzurum'da bu geleneğin yaşatılması için ovada geçen yıl muhteşem bir tesis kurduklarını vurgulayan Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, "İnsanoğlunun en kadim ve en sadık dostu olan at, insanlık tarihinde ilk olarak Türkler tarafından ehlîleştirilmiş ve süreç içerisinde sosyal hayatın merkezine oturturmuşlardır. Tarihin ta ilk dönemlerinden beri savaş hazırlığında, bayramlarda, düğünlerde ve daha nice kutlamalarda at yarışları önemli bir yer tutuyordu. Bu yüzden Kaşgarlı Mahmut Divan-ü Lugati’t-Türk’te 'At Türkün kanadıdır' diyerek bunu en güzel biçimde ifade etmiştir. Çok eski bir ırk olan rahvan atlar, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türklerle gelen gerçek Türk atlarıdır. Orta asyadan göç hareketleriyle Anadolu'ya gelen rahvan atlar Selçuklu ve Osmanlılarca da korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bu atlarla yapılan yarışlar düğün ve panayırların en gözde faaliyetlerinden biri haline gelmiş ve bu sayede asırlık bir gelenek günümüze kadar taşınmıştır. Rahvan at geleneği Erzurum’umuzun bir çok köyünde de asırlardır yaşatılarak günümüze kadar gelmiştir. Bizler de Yakutiye belediyesi olarak bu ata sporumuzu yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla böyle bir tesisi yaparak geçen yıl hizmete açtık ve ilk yarışları da geçen yıl büyük bir coşku ile gerçekleştirdik. Yapımını tamamen kendi imkanlarımızla tamamladığımız tesislerimiz çok şükür ülkemizin bu alandaki en iyi tesislerinden biri olarak sporseverlerimizin hizmetine sunuldu. Türkiye'nin 7 bölgesinden gelen 70 atlı toplam 9 kategoride koşu yaptı" diye konuştu.

 

 

 Erzurum Valisi Okay Memiş'te yaptığı konuşmasında, "Rahvan at yarışı çok spesifik bir alan, bu at hayvanları o kadar güzel, o kadar özel, o kadar değerli ki ayrı bir kültür gerçekten de. Az önce arkadaşlarla kendi aramızda da konuştuk, bundan 150 yıl önce karada böyle treni falan saymazsak atlar tek ulaşım aracıydı neredeyse, onun için çok değerliler. Ayrıca at biniciliği de ayrı bir kültür. Hem batı da hem de bizim kendi medeniyetimizde, Türk İslam kültüründe çok önemli bir yeri var" dedi.

 

BİRİNCİLİĞİ ELDE ETTİLER

 

 

 Baş kategorisinde Gaziantep'ten Boeing atıyla Mehmet Çiçektaş, Başaltı kategorisinde Gaziantep'ten Deli isimli atıyla Ali Çalı, Büyük orta kategorisinde Ordu'dan Saçsız atı ile Sezgin Yeniyurt, Küçük ortada kategorisinde Diyarbakır'dan Fecra atıyla Şeref Ömeroğlu, Deste kategorisinde Yıldızhan atıyla Diyarbakır'dan Nevzat Lali, Dörtlütay kategorisinde Mardin'den Sarraf atıyla Abdulbaki Özgün, 3'lü tay kategorisinde Gaziantep'ten Banko adlı atı ile Ercan Öden, İkili tay kategorisinde Nazlı adlı atıyla Erzurum'dan Murat Haki, Beşli tay kategorisinde Savcı atıyla Gaziantep'ten Orhan Ömeroğlu birinci oldu.

 

 Öte yandan, yarışları izlemeye gelen davetlilere, etli pilav, ayran ve tatlı ikram edildi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.