Erzurumbulten- Iğdır'ın sembol bitkilerinden kızıl gülden su ve yağ üretecek fabrikası kuruldu. 13 dönümlük alanda deneme amaçlı yapılan 100 kilogram gülden demo üretim yapılan fabrikayı Erzurum Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Tıbbi Aromatik Bitki Araştırma Merkezi akademisyenlerine gezdiren Volkan Zülaloğlu, gelecek yıl hedeflerinin 500 dönüm alanda gül yetiştirip işlemek olduğunu söyledi. Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zühal Güvenalp, kızıl gülün yöre için önemine değinerek yapılan fabrikanın tanıtım ve ekonomiye kazandırılmasında önemli olduğunu bildirdi.
Iğdırlı eczacılar Allahverdi Karaca ile Volkan Zülaloğlu, yöreye özel kızıl gül bitkisini yaşatmak ve ekonomiye kazandırmak için 200 bin lira harcayarak gül suyu ve yağ fabrikası kurdu. Ağrı dağı eteklerinde 13 dönüm alana deneme amaçlı kızıl gül eken Karaca ve Zülaloğlu, ilk ürünlerini de fabrikada işleyerek gül suyu ve yağa dönüştürdü. Iğdır'da kurdukları gül bahçesi ve fabrikasını Erzurum'dan gelen Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Tıbbi Aromatik Bitki Araştırma Merkezi akademisyenleri ile öğrencilerine gezdiren Karaca ve Zülaloğlu, tesis hakkında bilgi verdi.
Amaçlarının yok olmaya yüz tutan Iğdır yöresine has kızıl gülü yaşatmak olduğunu belirten Volkan Zülaloğlu, gelecek yıl 500 dönüm ekim yapacaklarını bildirdi. Kızıl gülün aroma ve parfüm değerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Zülaloğlu, bu konudaki çalışmalarının devam edeceğini belirtti.
Azerbaycan Halk Oyunları ekibinin 'Gül ağacı değilem, her gelen eğilem' ve 'bu gala daşlı gala' türküsü eşliğinde oyun sahnelediği gezide gül bahçesi ve fabrikayı gezen akademisyenler, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Tıbbi bitki kültürünün önemli olduğunu belirten Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zühal Güvenalp, "Bu gezimizde hem tesisi görmeyi hem de Eczacılık Fakültesi öğrencilerimizin tıbbi ve aromatik bitkiler ile tıbbi bitki yetiştiriciliği konusunda bilgi ve tecrübelerini artırmak bu gezimizin amacıdır. Tıbbi bitki yetiştiriciliği sonucunda elde edilecek ürünler ülke ekonomisine katkı sağlamaları ve yetiştirildiği bölgelerde yaşayanlara ek gelir sağlamaları açısından çok önemlidir. Kızıl gülün kültürünü ve tanıtımını yapan ve kızıl gülden elde edilecek ürünleri ülke ekonomisine kazandırılacak" diye konuştu.