Sıcaktan bunalan mandalar sularda serinletiliyor

 

 

Erzurumbulten-Muş’ta etkisini iyice hissettiren sıcaklıklardan bunalan mandalar, nehir ve çeşitli sulak alanlarda serinletiliyor. Afrika’yı andıran sahneler ortaya çıkarken, zaman zaman çobanlarda aynı suda mandalarla birlikte serinliyor.

 

Muş’ta köy ve mezralardaki manda sürülerini sabah saatlerinde dağ ve ovada otlatan çobanlar, sıcak havanın iyice etkisini gösterdiği öğlen saatlerinde hayvanları serinletmek için nehir ve çeşitli sulak alanlara getiriyor. Mandaların süt verimini arttırmak ve hastalıklara karşı dirençli olabilmeleri için çobanlar, hayvan sürülerini suda serinletmeye çalışıyor. 35 dereceyi aşan hava sıcaklığında zaman zaman mandalarla birlikte aynı suda serinleyen çobanlar, 3 saatlik su keyfinin ardından tekrardan hayvanları otlatmaya çıkarıyor. Manda ve çobanların serinleme sahneleri ise, adeta Afrika’yı andırıyor.

 

Sıcaktan bunalan mandaları sularda serinletmeye çalıştıklarını söyleyen çoban Fırat Mutlu, “Sabah saat 6’da hayvanların başına geliyoruz. Akşam saat 7’ye kadar hayvanları otlatıyoruz. Öğlen saat 11 ile 12 civarlarında hayvanlarımızı su kenarlarına getiriyoruz. Su içerisine soktuğumuz hayvanları serinletmeye çalışıyoruz. Sıcak 30 ile derece arasında değişiyor. Havalar çok sıcak oluyor o yüzden hayvanlar sularda serinliyor. Biz çobanlarda bazen aynı suda hayvanlarımızla birlikte serinliyoruz. Öğlen saat 1 veya 2’de hayvanlarımızı sudan çıkararak, tekrardan otlatmaya başlıyoruz. Akşam saat 6 ile 7’e kadar otlatmalarını sağlıyoruz. Suda serinleyen hayvanlarımız, böylelikle akşam saatlerine kadar susuz olmuyor. Akşama kadar hayvanları otlatarak, çobanlık yapıyoruz. Çobanlık helaldir, bizlerde ekmek paramız için çalışıyoruz” dedi.

 

Suda serinleyen mandaları izleyerek vakit geçirdiğini ifade eden bir başka çoban Mahmut Kılıçarslan ise, “Sabah saat 6’da hayvanları dağa götürüp otlatıyorum. Öğlen vaktinde hava çok sıcak olunca hayvanları su kenarına getiriyorum. Hayvanlar hem su içiyorlar, hem de su içerisinde serinliyorlar. Suda serinleyen mandaları izleyerek bende vakit geçiyorum” diye konuştu.   

 

 

 

 


 

 


15.06.2022 13:30:00