Saniyeler içinde veriler uzmanlara iletiliyor ve ömür boyu saklanıyor
Cihazların dijitalleşmesi ile birlikte verilerin dakikalar içinde uzmanlara iletildiğini ve kaybolmadığını da söyleyen Poçan, “Teknolojinin gelişmesi ile birlikte cihazların üretim anlayışı ve görüntülemenin teknolojisi da gelişti. Eskiden konvansiyonel filmler üzerine basılıyordu. Şimdi dijital teknoloji ile görüntüyü konu hakkında uzman kişiye saniyeler içinde göndermek mümkün oluyor ve sonsuza dek saklama imkanı sağlıyor. Böylelikle daha sonraki mamografi çekimlerinde kıyaslama imkanı sunuyor. Tespit ettiğimiz anormalliğin öncesine ve sonrasına bakarak hastalığın süreci hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Ayrıca modern teknoloji ile üretilmiş mamografi cihazlarının görüntü değerlendirme iş istasyonları var. Bu iş istasyonlarında yapay zeka yazılımlarından faydalanıyoruz. Gözümüzün ayırt edemeyeceği derecede küçüklükteki kireçlenme parçacıklarını cihaza tespit ettirmek mümkün. Cihaz bize o bölgeye özellikle bakmamızı yönlendirerek tanısal doğruluğumuzu arttırıyor” şeklinde konuştu.
“Önümüzdeki yıllarda radyasyon oranı en aza indirilecek”
İki poz çekim ile 1 yılda alınan radyasyonun çok daha altında bir radyasyona maruz kalındığını ve ilerleyen yıllarda bu oranın daha da indirileceğini dile getiren Poçan sözlerine şöyle devam etti:
“Bu cihaz sadece meme kanseri teşhisinde değil çok düşük dozda çalışmasından dolayı bebeklerde ve çocuklarda da kullanımına imkan sağlıyor. Çok hassas çalışabilen, gözden kaçabilecek küçük kırıkları, çıkıkları yine mamografide değerlendirebiliyoruz. Cihaz üreticileri de öncelikle hasta güvenliğini korumak adına çok daha düşük doz radyasyon ile çekim işini başarabilecek cihaz üretimine ağırlık veriyorlar. İki poz mamografi ile 3,5 miligrey seviyesinde radyasyon alıyorsunuz ki Dünya Sağlık Örgütünün bir kişinin yılda alabileceği radyasyonun çok çok altında bir oran. Teknoloji ile birlikte çok daha düşük dozda radyasyon yayan cihazlar üretilecektir.”
Mamografi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
Son olarak mamografi işlemi için toplum arasında doğru bilinen yanlışlara da değinen Poçan, “Özellikle iki yanlışa değinmek istiyorum, ilki Mamografi çektirmenin meme kanseri yapacağı söylemi var, bu kesinlikle yanlış. Diğer husus da mamografi işleminin çok ağrılı bir işlem olduğu. Bu şehir efsanesi şeklinde kadınlar arasında yaygın bir söylem. Bunun da çok aslı yoktur. Modern cihazlar hasta kontrolündedir ve meme sıkıştırma işlemini de kendisi yapar. Hasta ağrı duyduğu noktada sıkıştırma işlemini sonlandırabiliyor. Yani mamografi işleminden bu söylentilerden dolayı kaçınmasınlar” diyerek sözlerini sonlandırdı.