Gülistan-Ahmet Kurt, altında odunların alev alev yandığı çelik kaplardaki şıranın pekmeze dönüşmesi için ise ahşap kepçelerle saatlerce karıştırıyor. Çelik kaplarda yapılan işlem sonunda üretilen pekmez, soğuması için de başka kaba boşaltılıyor. Ateşten alınan pekmezi kepçeyle karıştıran Kurt çifti, soğutma işlemini de gerçekleştiriyor. Soğuyan pekmez daha sonra konulduğu bidonla depoya kaldırılıyor.
'İYİ PEKMEZ İÇİN YAKILAN ODUN VE KAPLAR ÇOK ÖNEMLİ'
Gülistan Kurt, yaptıkları işlemleri anlatarak, "Ağaçlardan döktüğümüz dutları, doldurduğumuz kazanlarda kaynatıyoruz. Doğal olarak yapmış olduğumuz pekmezimizi çoluk çocuğumuza, eşimize dostumuza veriyoruz. Eğer fazla olursa onu da satıyoruz" dedi.
Ahmet Kurt ise "Ağaçların altına serdiğimiz brandalardın üzerine dutları silkeliyoruz. Dökülen dutları kovalarla taşıyıp kazanlarda güzelce temiz suyla pişiriyoruz. Daha sonra pişen dutları sıkı kurununda sıkarak şırasını çıkarıyoruz. Şırayı ateş üzerindeki kaplara alarak pişirmeye başlıyoruz. İyi pekmez yapımında yakılan odun ve kullanılan kaplar çok önem arz ediyor. Odunun çam ağacı ve çıralı olması gerekiyor. İyi yanacak ki güzel pekmez olsun" diye konuştu