AFAD tarafından kurulan çadır kentlerinde sahra hastaneleri ve ünitelerinde sağlık hizmetleri sunulduğunu kaydeden Koca, şunları kaydetti:
“Sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın ilaçları yine bu merkezlerde verilecektir. Depremden etkilenen illerimizde yeni düzenleme ile geçici ve mobil eczaneler açılmaya devam edecek. Bölgede hasar gören ve bina güvenliği nedeniyle açılamayan çok sayıda eczanemiz var. Vatandaşımızın sağlık hizmetine erişimi önünde hiçbir engel kalmasını istemiyoruz. Başta bölge eczacılarımız olmak üzere isteyen eczacılarımızın deprem bölgesine mobil veya gezici eczane açarak, hizmet vermesine izin vereceğiz.”
“Deprem faciasında ne yazık ki 20 bin 213 kişi hayatını kaybetti”
Adana ve Diyarbakır'daki tüm hastanelerin tam kapasite ile hizmet verdiğine dikkati çeken Koca, “Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi sağlık hizmetlerine tüm birimlerle hizmete devam etmektedir. Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesinde tüm alanlarda sağlık hizmeti sunulmaktadır. Kilis'te Alaattin Yavaşca Devlet Hastanesi tam kapasiteyle hizmet ediyor. Malatya merkez ve ilçelerdeki hastanelerimiz sağlık hizmetlerini tam kapasiteyle vermektedir. Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi'nde kapsamlı sahra hastanesi ve 16 acil müdahale ünitesiyle hizmet veriyor. Üniversite Hastanemiz, tam kapasiteyle hizmet vermektedir. Dörtyol, Reyhanlı ve Samandağ'ı bütün birimleriyle aktif sağlık hizmeti vermektedir. Şu an itibariyle deprem faciasında ne yazık ki 20 bin 213 kişi hayatını kaybetti. 80 bin 52 vatandaşımız yaralandı” açıklamalarında bulundu.
“Hatay'da vefat sayımız 6 bin 205 yaralı sayımız ise 17 bin 823"
Depremin en ağır etkilenen illerin başında Hatay'ın geldiğini de söyleyen Koca, “Vefat sayımız Hatay'da 6 bin 205 yaralı sayımız ise 17 bin 823. Yıkılmış bina sayısı 2 bin 749 olarak tespit edildi. Sahada 410 ekiple toplam 10 bin 760 arama kurtarma personelimiz enkaz başında görev yapıyor. 41 farklı ülkeden toplam 3 bin 40 yabancı personel 10 bin 108 arama kurtarma köpeği arama kurtarma çalışmalarına destek oluyor. AFAD koordinasyonunda 7 noktada çadır kentler kuruldu. Toplamda 9 bin 102 çadırın dağıtım ve kurulumu yapıldı. 10 ilçede 73 lokasyonda sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. Şimdiye kadar 404 bin 780 kişiye yemek dağıtıldı. Bu noktalara 21 yer daha ilave edilecek. İl dışına gitmek isteyen Hataylı hemşehrilerimize ulaşım imkanı sağlıyoruz. Bu tahliyeleri 112 acil çağrı merkezi üzerinden yapıyoruz” dedi.