ERZURUM Haber Girişi : 13 Haziran 2022 10:51

4'üncü Uluslararası İspir Çoruh Plastik Sanatlar Çalıştayı başladı

4'üncü Uluslararası İspir Çoruh Plastik Sanatlar Çalıştayı başladı

 

Erzurumbulten-İspir Kaymakamlığı, Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Atatürk Üniversitesi Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu, İSPAV ve Zorba TV Dergi'nin iş birliğiyle düzenlenen 4'üncü İspir Çoruh Plastik Sanatlar Çalıştayı başladı.

 

Sanat eleştirmeni yazar Ümit Yaşar Gözüm'ün yönetmenliğinde 11 Haziran'da başlayan ve 18 Haziran 2022 tarihine kadar devam edecek çalıştaya 11'i ressam, 3'ü Heykeltıraş, 1'i fotoğraf sanatçısı olmak üzere toplam 15 tanınmış sanatçı katılacak. 4'üncü Uluslararası İspir Plastik Sanatlar Çalıştayı'na katılacak sanatçılar şu isimlerden oluşuyor:

 

Prof. Hasan Pekmezci, Prof.Dr. Meltem Akkaya, Doç.Dr. Ramazan Tilki, Haydar Durmuş, Habip Aydoğdu, Şükran Atay Pekmezci, Saadet Gözde, Süleyman Karakul, Hasan Kırdı, Zeki Serbest, Yüksel Baydar, İlayda Kepez, Ufuk Güneş Tekin, Mehmet Babat, Emin Can Terzioğlu.

 

ÖNDE GELEN YERLEŞİM ALANI

  İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun, tarihi, doğası ve etnografik mirasıyla ilçenin bölgenin önde gelen yerleşim alanlarından biri olduğunu söyledi.

 

İspir'in, Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli geçiş yollarından olduğunu hatırlatan Başkan Coşkun, "İspir, tarihin her aşamasında önemli kritik bir coğrafya olarak önemli olagelmiştir. Roma, Bizans, Selçuklu, Saltuklar, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemleri bunun şahididir. İlk güvenli göç yollarından biri olması dolayısıyla da Anadolu'nun Türkleşmesi noktasında önemli bir fonksiyon görmüştür" dedi.

 

lçenin, önemli kuş göçlerinin geçiş güzergâhlarından birisi olduğunu, flora ve fauna çeşitliliğiyle bir adım öne çıktığını kaydeden Başkan Coşkun, İspir'in, endemik türler bakımından Türkiye'nin en zengin bölgesi olduğunu ifade etti. Anadolu'daki yedi asırlık panayırlardan birisine ev sahipliği yapan İspir'in, fırıncılık ve pastacılık mesleğinin en yetkin usta ve işverenlerini çıkardığını da hatırlatan Başkan Coşkun, "İspirli, dünyanın en uç noktalarına ulaşacak kadar dışa dönüktür. Bu yönüyle sanatın bütün dallarına yatkınlığını, yetiştirdiği yazar ve sanatçılardan biliyoruz. Ayrıca İspirli, keskin zekâsının beslediği nüktedanlığı ve hazır cevaplığı ile de ünlüdür" diye konuştu.

 100 mahallesi ve 70 mezrasıyla geniş ve engebeli bir coğrafyaya yayılan İspir'in nüfusunun yaz aylarında 10-15 kat arttığını belirten Başkan Ahmet Coşkun, kuracakları müzenin, ilçe turizmini canlı tutmak ve çeşitlendirmek bakımından da önemli bir fonksiyon göreceğini söyledi. İspir Belediye Başkanı Coşkun, şunları söyledi:

 

 "İstiyoruz ki, Türk tarihinin bu kadim coğrafyası, Türkiye'mizin yarınlarının daha aydınlık olması için de öncü bir rol üstlensin. Dışa dönük kişilikleriyle memleket sevdalısı İspirli hemşerilerimiz, sanatla ve kökleriyle daha yoğun bir ilişki içerisinde buluşsun. İspir Kent ve Sanat Müzesi, bu bakımdan da ilçemizin değerine değer katacaktır."

 

HER DÜŞ GERÇEĞE GİDEN BİR YOLCULUKTUR

 

Uluslararası İspir Çoruh Plastik Sanatlar Çalıştaylarının ve kurulacak İspir Kent ve Sanat Müzesi'nin Sanat Yönetmeni Ümit Yaşar Gözüm ise, "Her düş gerçeğe giden bir yolculuktur' şiarıyla başlattıkları sürecin devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Bu anlayışla doğduğumuz topraklara dolayısıyla ülkemize ve insanlık âlemine bir kültürel miras mekânı kazandırma serüvenimiz 4. Sanat Çalıştayı ile taçlanmış olacakö diyen Sanat Yönetmeni Gözüm, şunları söyledi:

"Biliyoruz ki, kent ve sanat müzeleri sivil diyalog merkezleridir. İnsanımızın kökleriyle buluştuğu, birlikte yaşadığı hemşerileriyle ve farklı coğrafyaların insanıyla bağ kurduğu kültürel aydınlanmanın mihenk taşları çağdaş ve etnografik müzelerin çoğalması büyük zenginliktir. Bir ilçenin hem entelektüel insan birikimi hem de toplumsal gelişmeye karşı duyarlı yerel yöneticilere sahip olması, İspir'imiz için büyük bir şanstır. Eserleriyle İspir Kent ve Sanat Müzesini oluşma sürecine katılan başta yerel yöneticilerimiz, sanatçılarımız ve sürecin başlamasında etkin rol oynayan İSPAV'ımızı yürekten kutluyorum."

 

2017'DE ÜÇ ÇALIŞTAY

 

2017 yılının ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde, yörenin farklı mevsimlerinin görsele aktarıldığı üç çalıştay yapıldı.

 

Sanatçılar yörenin üç mevsimine tanıklık ederek kurguladılar resimlerini. Aynı zamanda binlerce fotoğraf çekilerek kent arşivine kazandırıldı. Genç sanatçıların yetişmesine ve onlarca yeni serginin açılışına kapı aralayan üç çalıştayda, alanında uzman 40 tanınmış sanatçının verdiği 110 eser, bağış olarak müzeye kazandırıldı.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.